בדידות בזוגיות

לכאורה בדידות וזוגיות הם שני מונחים מנוגדים. בפועל, יש לא מעט נשים וגם גברים שמרגישים בודדים מאוד גם בתוך מערכת יחסים זוגית. במובנים רבים, בדידות בזוגיות קשה אפילו יותר מבדידות של אדם ללא בן/בת זוג, אבל כדאי לדעת שניתן למצוא פתרון. טיפול רגשי וטיפול זוגי מייצרים מציאות חיים חדשה, טובה הרבה יותר. כאן בעמוד תמצאו תשובות מפורטות לשאלות נפוצות, ובהן מהי בעצם בדידות, מתי נוצרת בתוך זוגיות תחושה כזו, למה היא כל כך מזיקה ואיך מטפלים בה.

מהי בדידות?

בדידות היא מצב רגשי שמתאפיין בשני מרכיבים דומיננטיים – היעדר קרבה לאנשים וכמיהה עזה לחיבור לבני אדם. חשוב להדגיש שזוהי תחושה סובייקטיבית: גם מי שמוקף כל הזמן באנשים עלול להרגיש בודד. סיבה אפשרית אחת היא אינטראקציות שלא מספקות לאדם את הצרכים הרגשיים והחברתיים שלו, בין אם עקב הכמות ובין אם עקב האיכות. סיבה אפשרית אחרת היא תחושה פנימית עמוקה של האדם. באופן כללי ההגדרה המדויקת ביותר של בדידות היא פער – פער בין הרצון של אדם מסוים לקשרים חברתיים לבין הקשרים שיש לו בפועל. גם בין בני זוג ייתכן פער דומה, ולכן התופעה של בדידות בזוגיות נפוצה יותר מכפי שנהוג לחשוב.

איך נוצרת תחושת בדידות בזוגיות?

תחושת בדידות בזוגיות נוצרת בעיקר כשאין חיבור רגשי. במצב כזה בני הזוג יכולים לנהל שגרה סבירה בפן הפונקציונלי, לצרוך תכנים שונים ביחד, לגדל ילדים מוצלחים ואפילו לקיים יחסי מין, אבל לפחות אחד מהם ירגיש מתוסכל. 

יש לא מעט גורמים אפשריים להיעדר חיבור אמיתי, עמוק, כזה שנובע מהרגש. לפעמים אחד מבני הזוג ממשיך להסתכל על העולם מבעד לעיני יחיד, כאינדיבידואל ולא כחלק מזוג, גם כשמדובר על חוויות שעוברים ביחד ועל ההוויה המשותפת. לפעמים זוהי השגרה ששוחקת את החיבור ואת האינטימיות ההכרחית לצורך חיבור רגשי. במקרים אחרים חילוקי דעות בנושאים שונים מקשים על שני הצדדים לשתף באופן גלוי וכן את הקשיים שאיתם הם מתמודדים, ובנוסף מונעים מהצד השני להקשיב באמת. 

הסימנים שמעידים על בדידות בתוך זוגיות

בדידות היא תחושה שבין האדם לבין עצמו, אבל יש גם אינדיקציות חיצוניות שמעידות על הבעיה בזוגיות. הסימנים שחשוב לשים אליהם לב הם חוסר רצון במגע פיזי ואפילו הימנעות מסקס, הקדשת זמן רב מדי למסכים, הזנחה עצמית, שתיקות רועמות, התנהגות אגרסיבית (וגם פאסיב-אגרסיב) והסתגרות. 

הנזקים שגורמת בדידות בזוגיות

יש אנשים שחיים עם בדידות בזוגיות שנים רבות. שיקולים כלכליים, גידול ילדים, חשש להישאר לבד – לא חסרות סיבות להמשיך בזוגיות גם כשחווים את אותו קושי רגשי משמעותי שמייצרת הבדידות. יחד עם זאת חשוב לזכור שההשלכות הרסניות: יש מי שמחפשים נחמה אצל גבר אחר או אישה אחרת, וכתוצאה מכך לא רק שאין חיבור רגשי אלא שגם האמון מופר. כשהקשר מתגלה, הצד שמרגיש נבגד לא באמת מצליח להבין את הכמיהה של הצד השני בקשר עמוק, ולכן התוצאה תהיה פרידה.

במקרים אחרים האדם שמרגיש בודד דועך בהדרגה. אחת השורות היפות שכתב יהונתן גפן אומרת ש"מבדידות האנשים הופכים קשים", ויש מחקרים שהוכיחו שהבדידות מגדילה את הסיכון להפרעות בשינה, דיכאון ואפילו ירידה ברמת התפקוד של המערכת החיסונית. הרגשת בודד בחברת בן/בת זוג עלולה להוביל לדימוי עצמי ירוד ("לא אכפת לו ממני כי אני לא מספיק שווה") ולתחושת כישלון.

להישיר מבט אל הבעיה ולהכיר בה

בדידות בזוגיות היא תופעה שעלולה להעצים את עצמה. כשאדם מנסה לשתף את בן/בת הזוג, לכאורה הדמות הקרובה ביותר אליו עלי אדמות, בקושי רגשי או אפילו באירוע חיובי, ונתקל באדישות, התעלמות, זלזול או ניכור, נוצרת באופן בלתי נמנע תחושת דחייה. בפעם הבאה שאותו ירצה לשתף את הפרטנר/ית לחיים הוא ייזכר בדחייה, ולכן יש סיכוי לא מבוטל שהוא יוותר מראש על הניסיון. אם ינסה שוב, ושוב התגובה תהיה שלילית מבחינתו, תגבר עוד יותר הנטייה להסתגר, וכך הבדידות הולכת ומתרחבת, הולכת ומעמיקה. בהתאם מומלץ להישיר מבט אל המציאות, להכיר בבעיה ולבחור לטפל בה.

איך מטפלים בבדידות בתוך זוגיות?

מצד אחד בדידות היא מצב רגשי של האדם, כאמור כתוצאה מפער בין הצרכים שלו לבין מה שמציאות חייו מספקת לו. מצד שני, האופן שבו מתנהלת הזוגיות משפיע במידה ניכרת על התחושה הזו. בהתאם כדי לפתור את בעיית הבדידות בתוך הזוגיות נדרשת תשומת לב גם לפן האישי וגם לפן הזוגי.

במסגרת הטיפול הזוגי אני קודם כל משפרת את התקשורת בין שני בני הזוג. אחרי זמן רב של חיבור לקוי, לשני הצדדים לא קל לומר את אשר על ליבם ועוד יותר קשה להקשיב. בדרך כלל נדרש תרגול של שיח פתוח, כן, נטול שיפוטיות, ללא קורבנות ובעיקר מחויב למציאת פתרונות. 

כששני בני הזוג מצליחים להסתכל על החיים המשותפים מבעד לעיני הצד השני, אפשר להתקדם. טיפול רגשי מקנה כלים יעילים להבעת רגשות, להכלת רגשות (כולל מורכבים) ולבנייה מחודשת של חיבור רגשי – חיבור יציב שיישמר לטווח ארוך ואפילו יחזק את עצמו עם הזמן. במקביל אנחנו עובדים על יצירת שגרה נעימה שתאפשר לחיבור לשגשג. לפעמים גם צעדים קטנים, לכאורה חסרי משמעות, משנים באופן דרמטי את המציאות והחיבור הרגשי כאילו בונה את עצמו.  

בנוסף האדם שחווה בדידות זקוק לטיפול נפרד, בלי קשר למערכת היחסים הזוגית. הדגש הוא יצירת דימוי עצמי חיובי ויציב, כזה שלא מתערער מהר מדי. טיפול בבדידות בתוך זוגיות הוא תהליך שדורש זמן ולכן סבלנות, וגם מחויבות הדדית. התמורה גבוהה: העלמת תחושת הבדידות, חיזוק הקשר הזוגי והפיכת החיים למהנים הרבה יותר.

מה היה לנו עד עכשיו?
Picture of עירית שמיר ברץ
עירית שמיר ברץ

עירית שמיר ברץ עובדת סוציאלית .בעלת תואר שני, בוגרת ביה"ס לפסיכותרפיה ברמב"ם.
בעלת מומחיות בעבודה סוציאלית בתחום בריאות הנפש. עוזרת הפסיכאטור המחוזי בחיפה והצפון.
בעלת ניסיון רב שנים בטיפול פסיכותרפיה בחיפה ובצפון.

מוכנים להתחיל תהליך?

מלאו פרטים בטופס ובואו נתחיל

מאמרים נוספים

טיפול זוגי לדתיים

זוגיות היא מקור לכוח ובסיס לחיים מלאים ומיטיבים, ובה בעת גם אתגר מורכב. המשפט הנ"ל נכון כמובן לכל המגזרים, כולל הדתי. יחד עם זאת ישנם הבדלים בלתי מבוטלים בין טיפול

קרא עוד »
ניתוק רגשי בזוגיות

זוגיות היא קודם כל חיבור. חיבור הדוק, עמוק ויציב. בלי חיבור כזה, גם אהבה עוצמתית ותשוקה עזה לא יהפכו לזוגיות טובה באמת, בוודאי לא לאורך זמן. באופן טבעי, ניתוק רגשי

קרא עוד »
טיפול זוגי אחרי בגידה

על-פי מחקרים רבים, קשר מחוץ לנישואין – חד פעמי או מתמשך – הוא תופעה נפוצה מאוד. היא מאפיינת גברים וגם נשים, צעירים וגם מבוגרים, מכל שכבות האוכלוסייה. יש לה סיבות

קרא עוד »
פרק ב בזוגיות

במאה ה-21 פרק ב בזוגיות הוא תרחיש שכיח למדי. שיעור הגירושין נמצא במגמת עלייה, 50 זה השלושים החדש וגם בגילאים מבוגרים יותר ישנו רצון למצות את החיים, כולל אהבה ומערכת

קרא עוד »